Max Valkenburg wint de ZAK 2020

Max Valkenburg wint de ZAK 2020

In een zinderende finale ronde waarin de ene na de andere kanshebber struikelde, hield Moiriaan Max Valkenburg het hoofd koel en zo mocht hij met het unieke Wisselpaard op de foto. Met zijn TPR van 1876 is dat meer dan verdiend.

In de slotronde werd nauwkeurig gekeken naar de indeling van de kanshebbers, teneinde de kansen fair te houden. De meesten werden iets omhoog ingedeeld, na analyse van hun vermoedelijke sterkte. Zo ook Max, die De Grob (een obscure opening) van zijn 160 elopunten sterkere tegenstander versloeg.

Van de andere kanshebbers deed alleen Rode Loper Stijn Voorhoeve wat hij moest doen, en zo eindigde hij ex ex aequo op 6,5 punten uit 8 ronden. Maar aangezien opkomst wordt beloond in de ZAK, eindigt Stijn met zijn bye in ronde 2 met één honderdste verschil op de tweede plek. Derde werd Lekstromer Pieter Molendijk, die in de laatste ronde de belofte net niet waarmaakte tegen Rode-Loper-schaak-docent Arend van de Lagemaat. In een spannende en evenwichtige partij stond Pieter weliswaar op enig moment gewonnen, maar in de druk van de slotfase schoot hij een bok.

Het was een onderhoudende slotavond van een goed bezochte Zomer Avond Kompetitie. De dagprijzen waren dit keer voor Jasper Reichardt en Kasim Wandy, die beiden op zet 11 en passant wisten te slaan. Henk van Lingen dacht ervandoor te gaan met de snelste overwinning. Met mat in weinig op het bord liep hij rondjes door de zaal terwijl zijn tegenstander in gedachten was verzonken. Langs het bord van Rene de Ruiter komend zag hij daar Rene’s tegenstander een zet doen die mat in 1 toeliet, waarop Rene gretig inging. Zo won Rene – niet voor het eerst deze zomer – een fles wijn voor de snelste zege.

De overige prijzen waren voor Gerben Veltkamp (beste Keresiaan), Roman Attinger (beste Rode Loper), Kasim Wandy (beste Moiriaan), Ernst Jos (beste van de overige clubs) en Ton Munnich (beste huisschaker). PieterJan Mellegers werd geëerd vanwege zijn trouwe opkomst en Geurt van de Wal nam de poedelprijs mee naar huis. De prijs voor de beste zomerse outfit werd – tot teleurstelling van velen – niet uitgereikt, bij gebrek aan serieuze kandidaten.

Winnaar Max Valkenburg met het Wisselpaard